[...] HDL. Oliwa w oliwek zawiera także kwas oleinowy, a podejrzewa się, że kwas ten, w przeciwieństwie do kwasu linoleinowego, powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, którzy spożywają duże ilości oliwy z [...]
[...] osób o specjalnej diecie. Dotyczy to poza sportowcami odżywek dla dzieci, rekonwalescentów po chorobach i operacjach oraz osób cierpiących na przewlekłe choroby np. AIDS czy zapalenie wątroby. Istnieją liczne badania dotyczące enzymatycznej hydrolizy podstawowego białka serwatkowego jakim jest -laktoglobulina. Poza pepsyną i trypsyną używano [...]
[...] ,,Kosmetycznymi''objawami,wadliwego odżywiania mogą być na przykład cienkie włosy, bez połysku, przerzedzanie się włosów, łojotok w fałdach nosowo-policzkowych,zapalenie powiek w kącikach oczu, zapalenie kącików ust,suchość skóry, nadmierne rogowacenie ujść torebek włosowych, drobne wybroczyny krwawe, ogniska łuszczenia [...]
[...] gleba, wysypiska śmieci - Pyły, gazy, dym - Odpady - Hałas - Cechy zależne od osobnika, wiek, płeć ,kondycja, budowa fizyczna, - wirus HBV, wywołujący WZW B (wirusowe zapalenie wątroby typu B) i inne (np. HCV) które w pewnych przypadkach mogą doprowadzić do poważnych chorób takich jak marskości, bądź rak wątroby - synergizm i antagonizm; - [...]
[...] ten ma olbrzymią rezerwę czynnościową. Choroby prowadzące do zniszczenia trzustki to - choroby wrodzone tego narządu, np. mukowiscydoza, niedorozwój trzustki, przewlekłe zapalenie trzustki, nowotwory trzustki, przetoki trzustkowe, częściowe bądź całkowite wycięcie tego narządu. Z innych chorób dotyczących pozostałych narządów jamy brzusznej [...]
[...] miażdżyca, zawał, wrzody, uszkodzenia wątroby, rak wątroby, rak żołądka, rak jelit, rak prostaty, przerost gruczołu krokowego, ginekomastia, łysienie, wypryski, zapalenie ścięgien, zwyrodnienie stawów. Prawem młodości jest to, że jesteście przekonani, że będziecie żyć wiecznie w zdrowiu i sprawności. Optymizm i entuzjazm to główne [...]
[...] i dla ich dobra rodzice karmią je mlekiem, a lekarze przepisują lekarstwa na choroby, które mleko wywołuje (alergie, astma, egzemy, wysypki skórne, zaparcia, biegunki, zapalenie oskrzeli, płuc, migdałków, uszu, angina i przerost migdałków, chroniczny katar, rumień, koklusz, płonica, błonica, świnka i odra, próchnica i choroby przyzębia, [...]
[...] w tym cukrzyca typ II - spowodowana opornością na insulinę oraz upośledzoną tolerancja glukozy -choroby wątroby i dróg żółciowych - będące skutkiem stłuszczenia wątroby -zapalenie trzustki - otyłość przyczynia się a także pogarsza przebieg -choroby zwyrodnieniowe stawów - ryzyko wzrasta juz gdy BMI>25 -nowotwory: rak jelita grubego, [...]
[...] cukru mlecznego laktozy, spowodowana brakiem jednego z enzymów trawiennych. Nadmierne wzdęcia i wydalanie gazów może pojawiać się także u osób chorujących na trzustkę zapalenie jelit czy mukowiscydozę. Osoby, które dodatkowo doświadczają innych objawów jak chudniecie, niedokrwistość, stany gorączkowe, bóle, krew w stolcu powinny koniecznie [...]
[...] zmniejszaniu obrzęków spowodowanych niewydolnością nerek. Stosowany jest więc miód jako środek wspomagający w chorobach układu moczowego, takich jak ostre i przewlekłe zapalenie nerek, pęcherza moczowego i miedniczek nerkowych, kamica nerkowa i pęcherza moczowego. Miód a choroby układu nerwowego Miód wzmacnia układ nerwowy, działa [...]
[...] po zatruciach toksycznych. WSKAZANIA: Ostre i przewlekłe choroby wątroby (w tym: po alkoholowe uszkodzenie wątroby, toksyczne i polekowe uszkodzenia wątroby, przewlekłe zapalenie wątroby), pomocniczo we wspomaganiu leczenia zaburzeń czynnościowych wątroby, dróg żółciowych oraz kamicy żółciowej. Silimarol Preparat podaje się po posiłkach. [...]
[...] i dla ich dobra rodzice karmią je mlekiem, a lekarze przepisują lekarstwa na choroby, które mleko wywołuje (alergie, astma, egzemy, wysypki skórne, zaparcia, biegunki, zapalenie oskrzeli, płuc, migdałków, uszu, angina i przerost migdałków, chroniczny katar, rumień, koklusz, płonica, błonica, świnka i odra, próchnica i choroby przyzębia, [...]
[...] i snu. Jeśli podejrzewasz, że postęp jest blokowany przez braki zdrowotne natychmiast skorzystaj z porady lekarskie. Choroby takie jak diabetyz, nadczynność tarczycy, zapalenie migdałów wymagają wyleczenia przed podjęciem prób jakichkolwiek programu treningowe. Zawsze doceniaj wagę właściwego PSYCHICZNEGO PODEJŚCIA. Napięcie psychiczne i [...]
[...] syntezy białka i wzrostu bakterii. Zwiększa też przepływ śliny w jamie ustnej, oczyszcza i chroni zęby przed uszkodzeniami. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - [...]
[...] Pochodzenie Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Walory Ma lekko gorzkawy smak. Poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi. Napary z szałwi łagodzą zapalenie gardła i skóry. Szczypiorek Stosowanie Wykorzystywany do potraw z ziemniaków, warzyw strączkowych, zup mięsnych, pieczeni, ryb, potraw z jaj, twarogu, sosów, [...]
Oznaki zewnętrzne - Przyczyny ich powstawania Czysty,różowy,gładki język bez nalotu-Zdrowe organy trawienia; Biały nalot na 1/3 języka - Nieżyt żołądka; Biały nalot na 1/3 tylnej części języka - Procesy zapalne w układzie pokarmowym; Biały nalot na całej powierzchni języka - Zapalenie jamy ustnej; Żółty nalot na języku - Podrażnienie pęcherzyka [...]
[...] Pochodzenie Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Walory Ma lekko gorzkawy smak. Poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi. Napary z szałwi łagodzą zapalenie gardła i skóry. Szczypiorek Stosowanie Wykorzystywany do potraw z ziemniaków, warzyw strączkowych, zup mięsnych, pieczeni, ryb, potraw z jaj, twarogu, sosów, [...]
[...] Jest więc dobrą przekąską dla dbających o linię. Minusy: Długo zalega w żołądku, może wywoływać wzdęcia. Pogarsza samopoczucie osób cierpiących na zgagę, kamicę żółciową i zapalenie trzustki. Ryby Plusy: Są najlepszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Te zaś m.in. usprawniają pracę mózgu. Ryby warto więc włączyć do diety [...]